Figurer

De 16 figurer repræsenterer følelser, reaktioner og kompetencer fra de 3 områder i hjernen som vi har valgt at kalde tænke, føle og alarmhjernen.

Langt fra alle følelser er repræsenteret men umiddelbart de mest aktuelle. Ofte er figurerne gode til at inspirere og henlede til andre følelser end det figurerne står for. Børn er ofte gode til at vælge flere figurer og sige at den følelse de umiddelbart ikke har ord for, er en blanding af de valgte. Mange af alarmresponserne er vigtige og en overlevelsesstrategi og til tider er det bedst fx at gå i frys eller flygte. Responserne er ikke nødvendigvis forkerte, men kan være usunde hvis alarmhjernen er blevet alt for overtrænet og “kortluntet”, hvilket ses hvis responserne opstår for kraftigt, for ofte eller for længe ad gangen. Nedenunder ser du billeder af de enkelte figurer, samt inspiration til temaer de kan vække hos børn.

Tænkehjerne

Behovsudsættelse:

Om grundlæggende at kunne udsætte umiddelbare behov, når det er mest gavnligt for situationen.

Pligter:

Om at indse vigtigheden af at udføre pligter selvom der er andet der trækker. Eksempler på pligter kan være opvask, borddækning, lave lektier osv. Om at kunne tænke rationelt og forudse de konsekvenser og konflikter en modstand på at hjælpe, kan resultere i.

Læring:

Om at kunne planlægge ting ude i fremtiden, organisering, strukturere en aktivitet, færdiggøre en leg.

Empati:

Om at kunne leve sig ind i andres følelser, genkende og forstå andres situation og se det med deres øjne – om at få og give trøst, men også om afvisning (figurerne kan skilles ad og stå med ryggen mod hinanden).

Følehjerne

Glad:

Om at glædes ved samvær med andre, en oplevelse, noget andre gør, noget man selv får til at ske, eller der skal ske.

Vred:

Om at opleve noget uretfærdigt, hvis man får skyld for noget man ikke er skyld i, bliver snydt, når vi slår os, bliver mobbet, holdt udenfor m.m.

 

Ked af det:

Om at savne eller har mistet. Hvis man har slået sig, føler sig udenfor, ensom, er blevet uvenner med forældre, venner eller andre.

Bange:

Om frygten for at blive væk, komme til skade, miste vigtige mennesker, høje lyde eller mørket.

Venskaber/relation:

Om at have en at tale, grine og fjolle med. At føle sig vigtig for et andet menneske – fællesskab/accept men også uvenskaber og følelse af sorg og forladthed (Figurerne kan skilles ad og stå med ryggen mod hinanden)

Alarmhjerne

Kamp:

Er en biologisk respons på fare, om at gå til angreb og det skræmmende ved at have mistet kontrollen uden tydelige minder om hvordan og hvorfor.

Flugt:

Er en biologisk respons på fare hvor man får en impuls til at flygte væk. Denne respons kan efterlade barnet med følelsen af at have svigtet, ved at have ladt en ven i stikken.

Frys:

Er en biologisk respons på fare. Man holder den energi tilbage som ellers ville bruges på kamp eller flugt. Det skaber en opspænding i kroppen og nervesystemet bliver sat på pause. Barnet har ofte svært at tilgive egne manglende responser, efter en frys reaktion – så kan det hjælpe at huske på at frys opstår, hvis det ikke er muligt at kæmpe eller flygte.

Hyper/høj arousal/stresset:

Når barnet oplever dette, har barnet svært ved at sortere irrelevante sanseindtryk fra. Barnet kan opleves svær i kontakten, kan ikke konsekvensberegne eller regulere sig selv.

Apatisk/nedlukket:

Når barnet oplever dette, føles det som modløshed, ligegyldighed og alt håb forsvinder. Barnet er fanget i en absolut fysisk og mentalt sløvhed/nedlukning.