Om Benjamin

Benjamin er et samtaleredskab, udviklet til brug for alle, der på den ene eller anden vis har professionelle samtaler med børn.

Med Benjamin får du et redskab der optimerer børnesamtalen. Figurerne kommer til live i hænderne på et barn, samtidigt med at den visuelle og sansende tilgang, lettere åbner for barnets indre sprog og minder. Produktets levetid er lang og kan ses som en tidløs engangsinvestering.

Som udgangspunkt er produktet udviklet til børn. Med tiden har vi erfaret, at det gemmer på mange muligheder og derfor også kan være relevant og anvendeligt til unge og voksne. Ligeledes kan den bruges i samtaler med forældre, hvor en mentaliserende tilgang kan udfolde og belyse, hvordan og hvorfor, barnet reagerer som det gør. Det skal nævnes at den tilhørende manual kun er med fokus på børn, men med et kreativt mindset og inspiration fra fanebladet “Når klienter er forældre eller voksne”, er der mange veje at gå.

Dette samtaleredskab er et specialfremstillet nicheprodukt, skabt på baggrund af Mette Kolding Andersens, arbejde med voldsudsatte kvinder og børn. Selvom der ofte blev tegnet, forklaret og gestikuleret, kunne børnenes opmærksomhed ofte flyve i andre retninger og Mette savnede her et konkret redskab, et fælles tredje, at tale med børnene ud fra.

Motivationen for at udvikle Benjamin er opstået i Mettes møde og behandlingen med de mange børn, der blandt andre reaktioner, går i alarmberedskab, grundet svære livsvilkår eller oplevelser. Oplevelser der har resulteret i, at de rammes af følelser, tanker og reaktioner, som de ikke kan forstå eller har svært ved at finde et sprog for. Børnene kan have skyld- og skamfølelse, når de har slået, sagt upassende ting til andre, eller hvis de er gået i frys eller flugtreaktion. Ofte ville de ønske de havde handlet anderledes, og en konsekvens kan blive at de tynges af tanker om at være anderledes, eller unormale. De børn kan, uden støtte, let vokse op med en manglende forståelse og fornemmelse af egne behov, grænser og følelser.     

Lidt om metoden

Ved at aflæse ansigtsudtryk på brikken, lede efter tilhørende figurer og tale om egne oplevelser og erfaringer med pågældende følelse/reaktion, bliver det mindre “farligt” at åbne op og lettere for det enkelte barn at nuancere følelserne. Ved hjælp af talskalaen i bunden, får barnet mulighed for at udtrykke hvor kraftig reaktionen/følelsen er. Målet er at barnet lærer at følelser og reaktioner kan have forskellig intensitet og karakter. Medinddragelsen bidrager til fokus, bevidsthed og refleksion.

Figurerne repræsenterer følelser, reaktioner, kompetencer og ressourcer for de tre forskellige hjernedele, som groft skitseret synliggør, hvor i hjernen, vi som menneske reagerer fra.

Tænkehjernen:

Figurerne hertil er: Behovsudsættelse, Pligter, Læring, Empati

Tænkehjernen bruger vi til planlægning og refleksion. Den bidrager til behovsudsættelse, selvkontrol samt evnen til at mentalisere over egne og andres tanker, følelser og intentioner, samt konsekvenserne ved egne handlinger. Den kan omtales som den del hvor fornuft og “styrmand” sidder.

Følehjernen:

Figurerne hertil er: Glad, Vred, Ked af det, Bange, Venskab/relation

Følehjernen knytter sig til vores følelser, det er her, vi gemmer følelsesmæssige erfaringer i relation til andre. Det er via kontakt til denne del af hjernen, at barnet, under optimale forhold, lærer at regulere sine følelser, enten selvstændigt eller i samspil med sine omgivelser.

Alarmhjernen:

Figurerne hertil er: Kamp, Flugt, Frys, Hyper/høj arousal/stresset, Apatisk/nedlukket.

Alarmhjernen styrer impulser som kamp, flygt, frys. Her kan opstå en kortslutning til tænke- og følehjernen og derved også en kortslutning til fornuften/styrmanden. Barnet kan risikere ikke at kunne tales til fornuft, når alarmhjernen er højaktiveret. Barnet kan være nedlukket, i høj arousal og svær at komme i kontakt med.  

 

Med Benjamin kan man gå på opdagelse sammen med barnet og tale om hvilke signaler, barnet fornemmede i krop eller af tanker, kort før alarmhjernen til sidst tog over. Såfremt man når at opfange alarmsignalerne, vil der være bedre mulighed for at bevare kontakten til tænke- og følehjernen og derved muligheden for at kunne regulere sig selv. Kort sagt: stikket bliver i kontakten.
 
Benjamin inviterer bredt og til mange forskellige temaer, følelser og tilstande og langt fra kun dem, der omhandler alarmreaktioner. Rollespil på bordet hvor udelukkende figurerne er i brug, er oplagt i nogle situationer. Angst og stress er tiltagende hos børn og generelt er vi langt mere i vores tanker end i vores kropslige følelser. Ofte er børn optaget af relationer og venskaber, ligesom ensomhedsfølelsen er en stor trussel i tidens digitale verden, derfor er dette også emner som produktet kan understøtte.
 
Benjamin lægger op til en bred metodefrihed og kan derfor også bruges af mange faggrupper på trods af forskellige fokuspunkter og formål. Følelser, reaktioner og adfærd kan ligne hinanden selvom de bagvedliggende udfordringer/temaer kan være meget forskellige. Netop dette gør at Benjamin kan tilpasses en yderst bred vifte af problematikker.

 

I manualen er der 4 cases. For at hjælpe nye brugere af Benjamin på vej, har vi lavet en praktisk og visuel guideline. Her har vi gjort produktets og dets mange muligheder så levende, virkelighedsnært og forståeligt som muligt.

Manual